Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Суджук»Северняшки селски суджук

Северняшки селски суджук

НалиНали
Копирайтър
1085242662
Северняшки селски суджук2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Общо
180 мин.
Порции
50
"Северняшки селски суджук - решаваме проблема с липсата на мезе, сега само гостите чакаме"

Необходими продукти

  • телешко месо - 15 кг
  • свински черва - 2 кутии, 20 метра
  • черен пипер - 4 пакетчета смлян
  • сминдух - 1 пакет голям
  • бахар - 1 пакетче смлян
  • червен пипер - 2 с.л сладък
  • лют червен пипер - 5 с.л
  • захар - 15 с.л
  • сол - на вкус
  • чесън - 1 пакетче на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това една стара рецепта, която я приготвяме всяка година.

Излиза около 50-60 броя суджук според големината, която предпочитате.

Първо, ако каймата е прясна, изчакваме малко да поседи и да си пусне кръвта за един ден.

На другия ден взимаме един голям леген и сипваме каймата вътре.

Отгоре поръсваме сол, захар и останалите подправки за суджук и започваме да разбъркваме каймата, така че да се смесят всички подправки.

Поне двама души са необходими за целта, защото това е изморителна работа.

След около половин час бъркане оставяме каймата в хладилника или на студено място за един ден, ако нямате толкова време, може и за два три часа.

Под течаща топла вода измиваме свинските черва добре и ги оставяме в купа с хладка вода.

Взимаме пълначка за наденици и започваме да пълним, без да завързваме краищата.

След като приключим с процеса, който отнема повече от един час, започваме да завързваме краищата.

Това също отнема повече от половин час за двама души.

Оставяме ги на проветриво място и след една седмица ги оформяме със стъклена бутилка.

След още три-четири дни минаваме още веднъж и оставяме да изсъхнат.

След като са готови, може да ги съхраните във фризера, опаковани с фолио.

Става чудесен северняшки селски суджук.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: