Начин на приготвяне
Почистете свинското от кожата и тлъстината и го нарежете на тънки еднакви парчета с дебелина 2 см. Подредете ги в дървено или пластмасово корито - всеки ред месо се ръси обилно със сол, като най-отгоре се завършва с дебел пласт сол.
Оставя се да престои така 10—12 дни, след което солта се отстранява и месото се изплаква със студена вода. Нанизва се и се окачва на сенчесто и проветриво място. Като позасъхне, се пресова 24 часа под дъска, върху която има тежест.
След това отново се суши около 1 месец. След пресоването пастърмата се намазва с гъста каша, приготвена от равни количества червен и черен пипер, разредени с 1—2 чаени лъжички студена вода.
Коментари
Да споделя и аз какво направих преди Нова година.
Взех 2 бр.свински рибици/карета/.Затрупах ги хубаво в сол и престояха около 30 часа,след това 3 часа на ТЕЧАЩА вода в тенджерата.След подсушаване ги намазах със смес от:червен пипер,черен пипер,чимен,чубрица,счукан чесън,около 50 мл червено вино и вода,за да се получи кашеста смес.След 2 дни под стрехата ги сложих за 12 часа между две дъски,за да се сплескат до 2-3 см дебелина.След това отново на проветриво и сенчесто място.След 2 седмици бяха готови за замезване с виното.
Вторият опит беше почти същата процедура,но 48 часа в сол и обмазване със суха смес от същите съставки плюс лют пипер,но без чесън и същата схема на сушене.
Изводите:
1.Малко ми е солено говоря за опит 2
2.И двете проби стават за консумация и то без да се правят компромиси.
3.Удоволствието,че сам си си приготвил мезето е незаменимо пред това да си го купиш готово от магазина.
4.Съотношението на подправките е по предпочитание,аз съм привърженик на по-пикантното.
Стана много дълго съжалявам!!!
ще гризем много солена полиуретанова подметка