Начин на приготвяне
Изрежете от еленския бут правилни дълги парчета с дебелина 3-4 см. Не трябва да имат тлъстинки. Смесете солта със селитрата и захарта (за 1 кг месо са достатъчни 75 г от сместа).
Натрийте месото хубаво с тази смес и го наредете плътно в дървено каче, като поръсвате с бахар, черен пипер, натрошени дафинови листа и чубрица.
Притиснете месото с тежест и оставете така за 10 дни. След това го изкиснете във вода, която да поеме излишната сол.
Отцедете месото, подсушете го с кърпа и го окачете да се опушва 3-4 дена. Притиснете опушената пастърма между 2 дъски с тежест.
След 24 часа намажете месото с кашица от счукан чесън и лют червен пипер. Окачете еленската пастърма на сухо и проветриво място. Рецептата е на старите майстори.
Коментари