Начин на приготвяне
Месото се нарязва на парчета, с дебелина около 15 см. На дъното на правоъгълна тава се сипва половината морска сол, нарежда се отгоре месото и покриваме с останалата морска сол.
Покрива се с алуминиево фолио и се оставя за 24 часа на хладно. Изважда се от солта и накисваме месото в студена вода. Оставя се да кисне още 24 часа, като водата се сменя поне веднъж за този период.
После се отцежда и подсушава с кърпа. Всички подправки за месо се смесват, може да прибавите и по ваш избор. Месото се натупва със сухата смес и отгоре се пробива дупка, през която се промушва конец.
Закача се на прохладно място да съхне поне 10 дни. После се завива в алуминиево фолио и съхраняваме в хладилника или във фризера. Нарязва се готовата пастърма тънко на филии. Чудесно домашно мезе за червено вино! Едно от най-вкусните сухи мезета!