Начин на приготвяне
Месото се почиства от ципите. Нарязва се на парчета, дебели между 5-7 сантиметра. Всяко парче се покрива добре със сол и се оставя за 24 часа на хладно място, където да се отцеди от непотребната течност.
За тази цел можете да използвате гевгири или наклонени плоскости. След това месото се овалва в ароматна смес, приготвена от посочени подправки. Разбира се, освен тях можете да прибавите и други според собствените си предпочитания.
Оваляните парчета се промушват и в тях се вкарва дебела връв, в която се завързва. С нейна помощта те се окачат после на студено и проветриво място. Телешката пастърма е готова, когато промени цвета си.
Този процес зависи от влажността на въздуха и температурата. При благоприятни обстоятелства до две седмици пастърмата трябва да е готова.