Начин на приготвяне
Измийте добре свинското бонфиле и го разрежете на две по дължина. Хубаво е да не използвате не много дебело месо (около 4-5 см), за да може да се изсуши добре в домашни условия. Почистете го добре от сухожилия и ципи.
В съд сипете едра морска сол, която да покрие дъното около 1 см. Сложете отгоре месото и плътно го покрийте с морска сол. Сложете съда в хладилник за 48 часа. След това изплакнете месото, накиснете го във вода и оставете в хладилник за около 12 часа, като през това време я смените 2-3 пъти.
Вариациите на подправките са различни, а количеството и съотношението им е според вкуса ви. Смесете избраните количества подправки и ги разстелете върху домакинска хартия.
Оваляйте парчетата месо и притискайте, за да може подправките да полепнат от всички страни. Прободете свинското с дебел конец и го увийте добре в тензух - така въздухът ще циркулира хубаво и месото ще съхне по-добре, а подправките няма да падат.
Времето за сушене на пастърмата е различно - зависи от температурата навън, от дебелината на месото от влажността на месото. Готовата пастърма е лека и стегната, но внимавайте да не я пресушите.
Ако времето навън е прекалено топло, може да я изсушите в хладилник. Времето за сушене в този случай ще се увеличи - около 20 дни, но мезето ще е много вкусно.
В случай, че трябва да сушите пастърмата в хладилник, сложете на дъното на съда клонти от асма или вишна. Обръщайте осоленото изкиснато месо през ден.
Пастърмата от свинско бон филе е чудно зимно мезе!