Родопска къпана баница

Родопска къпана баница
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
22/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Сготви30 мин.
Общо90 мин.
Порции10
"Родопския край е известен със своята чудна къпана баница - вече и вие имате възможност да я опитате"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • краве масло - 125 г разтопено
  • олио - 125 мл
  • сирене - 200 г
  • брашно - 700 г + още 100 г за корите
  • студена вода - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче. Добавете вътре всички съставки за тестото и замесете средно твърдо тесто.

Разделете на 14 питки. Поръсете ги с малко брашно, завийте с памучна кърпа и оставете за кратко да втасат.

Смесете кравето масло и олиото. Намажете тавата. Вземете една питка и разточвате на тънка кора с диаметъра на тавата, с която ще печете.

Поставете я на дъното. Намажете с мазнината.

Разточете втора, сложете и нея и намажете. Така до седмата кора. Натрошете всичкото сирене и разточете осмата кора, мазнина, кора...

Нарежете точената баница на квадрати. Намажете я отгоре с мазнината и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златист загар.

Извадете от фурната, залейте с 400 мл студена вода и върнете отново във фурната.

Изчакайте да попие и извадете домашната къпана баница.

Оставете леко да се охлади и сервирайте родопска къпана баница.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: