Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Крехко свинско вретено на фурна

Крехко свинско вретено на фурна

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Крехко свинско вретено на фурна
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Вкусът на свинското вретено на фурна наистина не е за изпускане"

Необходими продукти

  • свински врат - 1.500 кг
  • за мариноване
  • горчица - 2 с.л.
  • сос от нар - 4 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • черен пипер
  • къри
  • плънка
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • топено сирене - 200 г пушено
  • каперси - 2 с.л.
  • още
  • бира - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • пресни картофи - 5 бр. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това крехко вретено от свински врат е необходимо първо да мариновате месото.

В купа смесете всички продукти за марината и разбъркайте добре.

Вземете цяло парче свински врат и с помощта на остър нож го оформете на правоъгълник.

След това го начукайте и поръсете със сол и черен пипер. Намажете обилно с марината и навийте на руло.

Аз предпочетох да разделя месото на две части и оформих на две по-малки рула.

Покрийте рулата с фолио за свежо съхранение и сложете в хладилник за 2-3 часа, може и за по-дълго време.

Нарежете морковите на ленти, а пушеното сирене - на парчета.

Върху лист хартия за печене развийте рулата и сложете лентички моркови, сирене и каперси.

Навийте на стегнато руло и завържете с памучен конец на няколко места, за да не се разтворят при печенето.

Поставете рулата в подмазана тава. По желание може да сложите и няколко пресни картофи.

Добавете малко бира и вода и залейте с няколко лъжици зехтин или олио.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече в загрята фурна на 220 градуса за 30-40 минути.

След това намалете температурата на 190 градуса и печете още час и половина.

10 минути преди да извадите от фурната, махнете фолиото и върнете, за да се запече.

Преди сервиране оставете свинското вретено леко да се охлади и поднесете с чаша хубаво червено вино.

Много крехко и вкусно печено свинско - вретено от свински врат.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: