Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнени постни патладжани

Пълнени постни патладжани

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Пълнени постни патладжани
Снимка: Аника Войт
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Идея за постно ястия от пълнени патладжани, което предлагаме да включите в менюто си"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • гъби - 100 г сурови
  • домати - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • ориз - 4 пълни с.л.
  • зехтин - 2 с.л
  • червен пипер - 1 щ.
  • куркума - 1 щ.
  • черен пипер - 1 щ.
  • хималайска сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусни патладжани с ориз за любителите на постни ястия.

Накиснете ориза във вода няколко часа преди да започнете да го готвите.

Предварително измитите патладжани разрежете на половинки. Намажете ги добре със зехтин и подредете в тавичка. Добре би било тавичката да е застлана и с хартия за печене, за да не залепнат зелечуците. Сложете патладжаните да се пекат в предварително зягрята фурна на 200 градуса за около 20 мин от едната страна, а след това ги обърнете и изпечете от другата страна.

Докато патладжаните се пекат, си подгответе и плънката.

Лук се нарязва на ситно и се задушава в мазнина. Към него се добавя и настъргания моркови. Щом зеленчуците поомекнат, идва ред на гъбите, чесъна и подправките. Разбъркайте добре и добавете ориза и две води чаши с вода. Гответе до сготвянето на ориза. Ако се нуждаете от още вода, долейте.

Извадете от фурната печените патладжани и с лъжица леко издълбайте в средата, за да се образува лодка. Отстранете част от зеленчука, добавете към ориза.

Напълнете патладжаните с няколко лъжици от плънката, а отгоре наредете резени домати. Върнете ги обратно във фурната за още 20 мин.

Може да поръсите пълнени постни патладжани и с малко скълцан магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: