Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Маймунски хляб със суха мая

Маймунски хляб със суха мая

НикиНики
Новак
2358413k
Маймунски хляб със суха мая2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Пухкав маймунски хляб, от който всеки иска да си отчупи"

Необходими продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • суха мая - 1/2 пакетче
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 50 г
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В последните години така наречения Маймунски хляб стана доста известен. Той се приготвя по-най различни начини - както в солен, така и в сладък вариант.

Рецептата, която ще ви представя, е в солен вариант. Пропорциите, които са дадени по-горе, са за половин доза, понеже формата ми за кекс е малка. За по-големи форми удвоете всички продукти.

Първо си разтваряме сухата мая в малко вода, прибавяме захарта и оставяме да шупне. През това време в купа си слагаме пресятото брашно заедно със солта.

Добавяме си шупналата мая, разбитото яйце и започваме да месим като доливаме вода, колкото поеме. Трябва да стане меко тесто. Оставяме го на топло, покрито с кърпа да втаса.

След като тестото е втасало, взимаме топчета, по средата слагаме бучка сирене, правим си хубаво топче.

Овалваме в разтопеното масло, в което сме добавили шарена сол. Нареждаме хляба в намаслена форма. Оставяме отнова да втаса и печем до готовност.

Маймунският хляб със суха мая е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: