Начин на приготвяне
Първо загрейте фурната си до 180 градуса.
Измийте и нарежете патладжана, тиквичките, доматите, моркова колелца и белия лук на пръстени. Нарежете си половинката лук и скилидките чесън на ситно.
След това изсипете олио в голям незалепващ тиган и задушете лука и чесъна за 2 минути.
След това подправете и добавете половината от доматите, дафинов лист, мащерка, босилек и готвене 5 минути на средно слаб огън.
След това в друг тиган с незалепващо покритие изпечете тиквичките и патладжана за 2 до 3 минути от всяка страна.
Подредете зеленчуците си по ваш избор в тавичка, след което изсипете задушените домати, лук и чесън и поръсете вашия рататуй с настърган кашкавал/пармезан.
Накрая покрийте съда с алуминиево фолио и сложете във фурната за 40 минути готвене.
Бележка: Има и вариант, без да запичате зеленчуците на тигана. Можете да добавите и пиперки, нарязани на пръстени. Просто ги наредете сурови в тавата и печете. Стават също вкусни. Опитайте и този вариант на френската рецепта.
Рататуй с кашкавалена коричка - насладете се на вкусно ястие с патладжани!