Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Печен Заек»Заек с картофи и моркови в гювеч

Заек с картофи и моркови в гювеч

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k2k6
Заек с картофи и моркови в гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 6
19/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
5
"Няма как да не опитате тази вкусотия - всичко в този гювеч е толкова крехко и ароматно"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 5 скилидки
  • бяло вино - 1/2 ч.ч
  • краве масло - 2 с.л
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 6 бр. на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - 3 зърна
  • маслини - шепа
  • олио - за пържене
  • за марината
  • вода - 1 л
  • целина - 5 стръка
  • магданоз - 4 стръка
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • сол - на вкус
  • дафинов лист - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заешкото месо го измиваме много добре под течаща вода, като след това подсушаваме и го нарязваме на парчета.

В дълбок съд си поставяме всички продукти за маринатата за заешко. Разбъркваме добре и поставяме порциите.

Предварително сме си нарязали магданоза и целината и тях добавяме в марината.

Оставяме да престои месото за 4-5 часа, за да може да се овкуси хубаво.

През това време нарязваме морковите, лука, чесъна на парчета.

Картофите обелваме, измиваме добре и нарязваме на по едри парчета.

Приготвяме си гювеча, като поставяме картофите, морковите, лука и подправките, както и шепата маслини.

Разбъркваме ги добре, като предварително сме посолили.

Заешкото месо сме махнали от марината и в тиган изпържваме добре.

Преди да наредим отгоре, поставяме бучки масло между картофите, чак тогава подреждаме заешкото.

Поръсваме малко сол върху месото и сипваме бялото вино и една чаена чаша вода.

Захлупваме заека в гювеч, слагаме да се пече в умерена фурна до готовност на месото.

Когато е готово, премахваме капака и запичаме заека с картофи и моркови в гювеч.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: