Начин на приготвяне
Имайте предвид, че ако ползвате предварително замразено заешко, месото ще е още по-крехко.
Нарежете заека на порции, които прехвърлете в подходящ съд. Залейте със сока от киселите краставички. Покрийте и остаете да престои поне 12 часа, най-добре повече.
След като месото е мариновано, отцедете и го намажете със смес от пресования чесън, топеното сирене, сметаната, майонезата, сол и пипер.
Намажете дъното на глинен съд с 1-2 лъжици от майонезената смес. Смесете в отделна купа нарязаните зеленчуци - лук, картофи, чушка и моркови. Полейте ги със зехтин, сол и пипер, разбъркайте и прехвърлете в гювеча.
Върху зеленчуците наредете заешкото и добавете останалата майонезена смес. Покрийте гювеча с фолио, след което сложете капака.
Печете заека на 250 градуса за първия час. След това махнете капака и фолиото, намалете фурната и печете още 30-тина минути до хрупкава коричка.
Печеният заек с разкошен сос в гювеч е готов.