Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Печен заек с разкошен сос в гювеч

Печен заек с разкошен сос в гювеч

ЗориЗори
Новак
1715465k
Печен заек с разкошен сос в гювеч
Снимка: Зори
2 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Любимото крехко заешко месце, печено, приготвено с разкошен сос - грабвайте гювеча и се захващайте"

Необходими продукти

  • заек - 1.5 килограма домашен
  • кисели краставички - сока от 2 буркана
  • лук - 1 глава
  • картофи - 4 - 5
  • чушки - 1 зелена
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • заквасена сметана - 6 - 7 с.л.
  • топено сирене - 50 г
  • майонеза - 250 грама
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • зехтин - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Имайте предвид, че ако ползвате предварително замразено заешко, месото ще е още по-крехко.

Нарежете заека на порции, които прехвърлете в подходящ съд. Залейте със сока от киселите краставички. Покрийте и остаете да престои поне 12 часа, най-добре повече.

След като месото е мариновано, отцедете и го намажете със смес от пресования чесън, топеното сирене, сметаната, майонезата, сол и пипер.

Намажете дъното на глинен съд с 1-2 лъжици от майонезената смес. Смесете в отделна купа нарязаните зеленчуци - лук, картофи, чушка и моркови. Полейте ги със зехтин, сол и пипер, разбъркайте и прехвърлете в гювеча.

Върху зеленчуците наредете заешкото и добавете останалата майонезена смес. Покрийте гювеча с фолио, след което сложете капака.

Печете заека на 250 градуса за първия час. След това махнете капака и фолиото, намалете фурната и печете още 30-тина минути до хрупкава коричка.

Печеният заек с разкошен сос в гювеч е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: