Лесен козунак за начинаещи

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
719
3k
5k
436
4
11/04/2020
"Лесен козунак за начинаещи - домашното винаги е по-вкусно"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо700
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтваряме в 100 мл прясно мляко.

Към нея прибавяме 1 ч.л. захар и малко брашно.

Разбъркваме добре и покриваме с кърпа, и оставяме на топло да втаса тестото за козунак.

В дълбок съд счупваме яйцата със захарта към тях добавяме останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта.

Към тази смес изсипваме кваса и разбъркваме добре.

Сипваме 1 кг брашно на плота, като оформяме кладенче и изсипваме яйчната смес в брашното.

Започваме да месим тестото, като постепенно прибавяме по малко от останалото брашно.

Смесваме си двата вида мазнина и нея добавяме с непрекъснато примесване.

Поставяме готовото омесено тесто в голям съд, покриваме с кърпа и оставяме отново на топло да втаса.

След като тестото е готово, правим от него домашни козунаци с най-различни форми.

В случая съм направила лесен плетен козунак.

Става по следния начин: Откъсваме три еднакви топки тесто и ги разточваме върху намазана с масло плот на дълги правоъгълни парчета.

Може да се сложи вътре стафиди. Козунаците със стафиди са страхотни!

Завиваме лентите на рула и ги усукваме.

Сплитаме ги на плитка и ги поставяме в тава.

Оформените козунаци покриваме с кърпа и ги оставяме на топло да втасат.

Мажем с разбито яйце и поръсваме с бяла кристална захар.

Поставяме във фурната и печем до готовност до златисто.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар