Начин на приготвяне
Маята разтваряме в 100 мл прясно мляко.
Към нея прибавяме 1 ч.л. захар и малко брашно.
Разбъркваме добре и покриваме с кърпа, и оставяме на топло да втаса тестото за козунак.
В дълбок съд счупваме яйцата със захарта към тях добавяме останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта.
Към тази смес изсипваме кваса и разбъркваме добре.
Сипваме 1 кг брашно на плота, като оформяме кладенче и изсипваме яйчната смес в брашното.
Започваме да месим тестото, като постепенно прибавяме по малко от останалото брашно.
Смесваме си двата вида мазнина и нея добавяме с непрекъснато примесване.
Поставяме готовото омесено тесто в голям съд, покриваме с кърпа и оставяме отново на топло да втаса.
След като тестото е готово, правим от него домашни козунаци с най-различни форми.
В случая съм направила лесен плетен козунак.
Става по следния начин: Откъсваме три еднакви топки тесто и ги разточваме върху намазана с масло плот на дълги правоъгълни парчета.
Може да се сложи вътре стафиди. Козунаците със стафиди са страхотни!
Завиваме лентите на рула и ги усукваме.
Сплитаме ги на плитка и ги поставяме в тава.
Оформените козунаци покриваме с кърпа и ги оставяме на топло да втасат.
Мажем с разбито яйце и поръсваме с бяла кристална захар.
Поставяме във фурната и печем до готовност до златисто.