Начин на приготвяне
Смесете топличкото мляко, маята, 1 разбито яйце, 1 с.л. захар и брашно в голям съд, докато се получи каша по-гъста от боза. Похлупете купата и оставете на топло да втаса и да увеличи хубаво обема си.
Разбийте останалите яйца със захарта и разтопеното масло, като заделите малка част от него, с която ще си намазнявате ръцете. Пресейте брашното.
Разбъркайте втасалата смес с маята с яйчната, добавете лимоновия сок и брашното. Започнете да месите, като си намазнявате ръцете в заделеното масло. Месете продължително, докато се получи меко тесто с леки мехури. Оставете го на топло да втасва.
След това разделете тестото на 3 части. Всяка разточете тънко, като ги слагате една върху друга и ръсите между тях с канела, ядки, стафиди и малко мармалад. Завийте на руло и леко го усуквате. Сложете го в намазнена тава на охлюв и пак оставете да втаса на топло, докато увеличи обема си повече от 2 пъти.
Отгоре намажете с разбит жълтък и поръсете с кристална захар. Сложете да се пече в загрята фурна на около 160 градуса. Щом стане готов селският козунак се отлепя по краищата от тавата.