Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Лесен козунак за начинаещи

Лесен козунак за начинаещи

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Лесен козунак за начинаещи3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Лесен козунак за начинаещи - домашното винаги е по-вкусно"

Необходими продукти

  • яйца - 7 бр.
  • захар - 450 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 60 г прясна
  • сол - 1/4 ч.л.
  • брашно - около 1.2 кг - 1.4 кг
  • мас - 100 - 120 г свинска
  • олио - 200 мл
  • лимони - 1 бр. сок и кората
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтваряме в 100 мл прясно мляко.

Към нея прибавяме 1 ч.л. захар и малко брашно.

Разбъркваме добре и покриваме с кърпа, и оставяме на топло да втаса тестото за козунак.

В дълбок съд счупваме яйцата със захарта към тях добавяме останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта.

Към тази смес изсипваме кваса и разбъркваме добре.

Сипваме 1 кг брашно на плота, като оформяме кладенче и изсипваме яйчната смес в брашното.

Започваме да месим тестото, като постепенно прибавяме по малко от останалото брашно.

Смесваме си двата вида мазнина и нея добавяме с непрекъснато примесване.

Поставяме готовото омесено тесто в голям съд, покриваме с кърпа и оставяме отново на топло да втаса.

След като тестото е готово, правим от него домашни козунаци с най-различни форми.

В случая съм направила лесен плетен козунак.

Става по следния начин: Откъсваме три еднакви топки тесто и ги разточваме върху намазана с масло плот на дълги правоъгълни парчета.

Може да се сложи вътре стафиди. Козунаците със стафиди са страхотни!

Завиваме лентите на рула и ги усукваме.

Сплитаме ги на плитка и ги поставяме в тава.

Оформените козунаци покриваме с кърпа и ги оставяме на топло да втасат.

Мажем с разбито яйце и поръсваме с бяла кристална захар.

Поставяме във фурната и печем до готовност до златисто.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: