Начин на приготвяне
Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в тиган със сгорещено олио и се запържват. След като омекнат, се прибавя каймата. Бърка се, докато побелее и стане на трохи.
Добавя се измитият ориз. След кратко разбъркване се налива чаена чаша вода, сол, чубрица, червен и черен пипер. Плънката се оставя да се готви, докато оризът поеме водата, като периодично се разбърква.
Зелевите листа се подготвят, като се отстрани дебелата част в средата на всеки. Ако са много големи, се разрязват на две-за две сарми. Червените чушки се почистват от семки и от дръжки.
Най-вкусни биха били сушени чушки, които само се попарват със вряла вода. В средата на всеки зелев лист се поставя от плънката, след което се завива и оформят традиционни зелеви сарми. Напълват се и чушките с пълнеж и заедно със сармите с кайма се подреждат в намазнен глинен гювеч.
В гювеча се наливат още чаша и половина вода, похлупва се и се поставя в студена фурна. Ястието Пълнени чушки и сарми с кайма се пече на 220 градуса през първият половин час, след което температурата се намалява на 150 градуса и се пече още час или до готовност на ориза.
Вкусни пълнени чушки със също толкова апетитни сарми с ориз и моркови!