Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки и сарми с кайма

Пълнени чушки и сарми с кайма

Пълнени чушки и сарми с кайма
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
31 мин.
Порции
6
"Нека има от всичко по малко - и сармички, и чушки"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 1 бр.
  • чушки - 6 бр. червени
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 400 г
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в тиган със сгорещено олио и се запържват. След като омекнат, се прибавя каймата. Бърка се, докато побелее и стане на трохи.

Добавя се измитият ориз. След кратко разбъркване се налива чаена чаша вода, сол, чубрица, червен и черен пипер. Плънката се оставя да се готви, докато оризът поеме водата, като периодично се разбърква.

Зелевите листа се подготвят, като се отстрани дебелата част в средата на всеки. Ако са много големи, се разрязват на две-за две сарми. Червените чушки се почистват от семки и от дръжки.

Най-вкусни биха били сушени чушки, които само се попарват със вряла вода. В средата на всеки зелев лист се поставя от плънката, след което се завива и оформят традиционни зелеви сарми. Напълват се и чушките с пълнеж и заедно със сармите с кайма се подреждат в намазнен глинен гювеч.

В гювеча се наливат още чаша и половина вода, похлупва се и се поставя в студена фурна. Ястието Пълнени чушки и сарми с кайма се пече на 220 градуса през първият половин час, след което температурата се намалява на 150 градуса и се пече още час или до готовност на ориза.

Вкусни пълнени чушки със също толкова апетитни сарми с ориз и моркови!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: