Начин на приготвяне
Сухите чушки се накисват в гореща вода да омекнат. Празът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Прибавяме каймата и пържим до побеляване и да стане на трохи.
Оризът се измива и се добавя към каймата. Налива се малко вода и се вари 10 мин. Да набъбне оризът.
Сваля се от огъня и се прибавят подправките - черния, червения пипер, чубрицата, солта. Като се охлади малко, се прибавя яйцето и се разбърква хубаво.
Чушките се отцеждат от водата надупчват се на няколко места с остър нож и се пълнят със сместа. Потапят се в брашно да не излиза плънката и се подреждат в тава или в гювеч. Притискат се с чиния, да не се надигат, и се заливат с топла подсолена вода. Печем чушките с кайма и ориз около 1час.
За приготвянето на соса: в касерола загряваме олиото и запържваме брашното до златист цвят.
Добавяме червения пипер и веднага отстраняваме от огъня, за да не прегори пиперът.
Наливаме топла вода, разбъркваме енергично, за да не се образуват бучки. Връщаме на котлона и варим до получаване на гладък сос. Подправяме с черния пипер и посоляваме на вкус.
Сервираме вкусните пълнени пиперки с приготвения сос сос.
Много семпла, но изключително вкусна рецепта за пълнени сухи чушки с кайма и ориз!