Начин на приготвяне
В купа се смесват смляната морска сол, чесънът на гранули, ронената чубрица, черният пипер, кимионът и зехтинът и се разбърква до получаване на хомогенна каша.
Пилето се измива и почиства и се намазва обилно отвън и отвътре със сместа от подправките.
Слага се в дълбок съд с предната част надолу и се пълни гръдният кош с бирата. Слагаме клончетата розмарин вътре и овкусеното пиле се оставя за една нощ, покрито в хладилник. На следващия ден е готово за печене.
Приготвя се хубава жар за пилето и се забиват колчета отстрани на жарта, върху които ще се подпре шиша. Добре е да напалите и втори огън, от които при нужда да прехвърляте жар.
Пилето се нанизва на подходящ шиш и се слага над жарта. Периодично се маже със зехтин и шиша се върти.
Пече се около час и нещо до готовност на месото и хубав загар. Печеното пиле на шиш се поднася със свежи зеленчуци и добре охладена бира.
Добър апетит с това страхотно печено пиле на шиш!