Печено пиле на шиш

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Печено пиле на шиш
Снимка: Чародейката
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Добър апетит с това страхотно печено пиле на шиш!"

Необходими продукти

  • пиле - охладено (малко над 1 кг)
  • зехтин - 1 к.ч.
  • морска сол - 1 ч.л. фино смляна
  • чесън - 1 с.л. на гранули
  • розмарин - няколко стръка
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • бира - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват смляната морска сол, чесънът на гранули, ронената чубрица, черният пипер, кимионът и зехтинът и се разбърква до получаване на хомогенна каша.

Пилето се измива и почиства и се намазва обилно отвън и отвътре със сместа от подправките.

Слага се в дълбок съд с предната част надолу и се пълни гръдният кош с бирата. Слагаме клончетата розмарин вътре и овкусеното пиле се оставя за една нощ, покрито в хладилник. На следващия ден е готово за печене.

Приготвя се хубава жар за пилето и се забиват колчета отстрани на жарта, върху които ще се подпре шиша. Добре е да напалите и втори огън, от които при нужда да прехвърляте жар.

Пилето се нанизва на подходящ шиш и се слага над жарта. Периодично се маже със зехтин и шиша се върти.

Пече се около час и нещо до готовност на месото и хубав загар. Печеното пиле на шиш се поднася със свежи зеленчуци и добре охладена бира.

Добър апетит с това страхотно печено пиле на шиш!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: