Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско печено със сос и гарнитура от брюкселско зеле

Свинско печено със сос и гарнитура от брюкселско зеле

Свинско печено със сос и гарнитура от брюкселско зеле1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Перфектното меню за онези, които държат да се хранят хем вкусно, хем здравословно"

Необходими продукти

  • свинско месо - цяло парче около 1 кг, без кост
  • бекон - 50 г
  • картофи - 600 г
  • брюкселско зеле - 500 г, замразено
  • лук - 3 малки глави, кромид
  • червени ябълки - 2 бр.
  • соев сос - 1 с.л.
  • сладко - 2 с.л. кайсиево
  • олио - 4 с.л.
  • кимион - 1 ч.л, смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрийте месото с кимиона, черен пипер и сол. Нарежете го и го изпържете от всички страни до зачервяване заедно с обеления и нарязан на четвъртинки лук в тиган с 2 с.л. горещо олио.

Пресипете съдържанието на тигана в тавичка и печете 80-90 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна, като периодично наливате по малко топла вода.

Разбъркайте сладкото със соевия сос и намажете месото 10 мин., преди да го извадите от фурната.

Сварете измитите картофи за 25-30 мин. в подсолена вода, изпържете ги до златисто в останалото олио и ги поръсете със сол и черен пипер.

Пържете без мазнина в тефлонов тиган оформения на кубчета бекон, докато се зачерви, добавете нарязаните на ладийки обелени и почистени ябълки и гответе всичко 3-4 мин.

Прибавете бланшираното за 3-4 мин. в кипяща вода и отцедено брюкселско зеле, подправете с черен пипер и сол и след 5 мин. свалете от котлона.

Разпределете месото в порции и ги гарнирайте с картофите и зелето, полейте ги с претрития през сито сос и ги сервирайте.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: