Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се натрошава маята със захарта, разбърква се и добавяме 3-4 с.л. брашно да стане като каша. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто.
Оставя се да втаса 40 минути и се точи кора с дебелина 1 см. С ринг или чашка се изрязват кръгчета с диаметър 5-7 см, а в средата се изрязва с по-малък отвор. Оставят се за още 15 минути да бухнат.
В загрято олио на умерен огън поничките се пържат до златисто от двете страни. Приготвя се глазура за понички от пресята пудра захар и лимонов сок, като се разбърква с вилица.
Топим донът от едната страни или с гърба на лъжицата се намазва леко и отгоре, после поръсваме малко шоколадови пръчици.
Глазурата не е за всички, ако искате може да увеличите пудрата захар и лимоновия сок.
Останалите просто поръсете с пудра захар и сервирайте! Броят им зависи от диаметъра на ринга.