Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лимонова торта с бяла глазура

Лимонова торта с бяла глазура

Лимонова торта с бяла глазура
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Свежа и много сполучлива лимонова торта, която ще ви плени със своя цитрусов вкус"

Необходими продукти

  • за блата
  • яйца - 4 броя
  • бакпулвер - 1/2 пакетче (5 г)
  • брашно - 9 с.л.
  • захар - 9 с.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • за крема
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • вода - 250 мл
  • жълтъци - 2 броя
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 5 с.л.
  • за глазурата
  • пудра захар - 4 с.л.
  • белтъци - 2 броя
  • за украса
  • орехи
  • мента
  • лимонови кори
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разбийте белтъците и захарта с миксер, за да получи хубав сняг.

Прибавете жълтъците, като не спирате да разбивате. Сипете и брашното - лъжица по лъжица.

Накрая добавете лимоновата кора и бакпулвера.

Разпределете получената смес на две части, разпределете в две намазнени тави с еднакъв размер и изпечете блатовете в загрята на 180 градуса фурна.

Междувременно пригответе крема за тортата. Кипнете водата със захарта. Сипете и лимоновия сок.

Размийте водата с малко брашно и на тънка струя добавете към захарния сироп. Варете лимоновия крем до сгъстяване, като не спирате да бъркате.

Свалете от огъня и прибавете двата жълтъка. Разбъркайте добре и оставете крема да се охлади.

За глазурата за тортата разбийте много добре белтъците с пудрата захар.

Започнете сглобяването на тортата. Намажете блатовете с крема и ги слепете, като завършите с крем.

Разпределете белтъчната глазура и заравнете.

Украсете с орехи, лимонови кори и мента.

Лимоновата торта с бяла глазура е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: