Мусака по мандраджийски

08/05/2019
"Да без месо е и е толкова вкусна, че дори заклетите почитатели на мръвките ще си сипят допълнително "
Приготвяне50 мин.
Готвене80 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо15 904
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът и морковите, нарязани на ситно, се задушават в растителното масло и малко вода без сол.

След 10 мин. се прибавят зеленият фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.

Към тях, преди да се оттеглят от огъня, се прибавя нарязаният киселец.

Хлебни филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на тавичка или пръстен гювеч.

Върху тях се разстилат задушените зеленчуци, смесени с надробеното сирене или нарязания на кубчета кашкавал.

Отгоре се нареждат доматените филии, наръсват се със сол и черен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи. Ястието се покрива със зелеви или лозови листа, а при липса на такива – с намаслена хартия и се пече в силна фурна 20 – 30 мин., след което листата се отстраняват.

Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от киселото мляко, разбитите яйца и сол.

Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло. Мусаката отново се слага във фурна и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите.

Поднася се със салата по избор.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар