Начин на приготвяне
Картофите се обелват и цели се полусваряват в подсолена вода. Отцеждат се и като поизстинат, се настъргват на ренде.
Празът и лукът се нарязват на дребно и се задушават с 2 супени лъжици растително масло и щипка сол.
Прибавят се към картофите заедно с брашното, яйцата, черен пипер, половината от сиренето и половината от маслото, леко разтопено. Сместа се омесва.
Ситно нарязаните моркови се задушават с останалото растително масло и щипка сол 20 мин., като от време на време се добавя по 1 супена лъжица гореща вода.
Прибавя се карфиолът, накъсан на цветчета, и се задушава още 15 мин. без добавка на вода, като се разбърква. Прибавя се грахът и сместа се оттегля от огъня.
Добавят се останалото сирене и нарязан магданоз. Картофеното тесто се разстила върху навлажнена кърпа на правоъгълна кора.
В първата третина на кората по дължината се слага плънката. Соленото руло се завива с помощта на кърпата и се слага в обилно намазана с масло и наръсена с галета кексова форма.
Върху него се разпределя на малки парчета останалото масло. Пече се в силна фурна, докато се зачерви.
След изваждането от фурната готовото картофено руло се оставя да се охлади десетина минути и с нож внимателно се отделя от стените на формата, захлупва се с продълговата чиния, в която ще се сервира, и се обръща.
Вади се от формата, нарязва се на по–дебели филии (около 3 см) и се гарнира с кисели краставички и майонеза.