Начин на приготвяне
Картофите се обелват се сваряват цели в малко количество подсолена вода, отцеждат се, смачкват се с вилица и се смесват с яйцето, 20 г от маслото, черен пипер и скълцан с щипка сол ким.
В половината от останалото масло се задушават до омекване ситно нарязаните корени за супа и лук, като през време на задушаването се прибавя 1 –2 супени лъжици гореща вода. Прибавят се доматеното пюре и грахът, след което задушаването продължава, докато сместа остане на мазнината.
След отдръпването ѝ от огъня се прибавя магданоз. В широка чаена чаша, намазана с стопено масло, се слага от картофеното пюре.
В средата на пюрето се прави вдлъбнатина, която се напълва с част от задушените зеленчуци. След това чашата се обръща върху малка, намазана с мазнина тавичка.
Това се прави, докато се свършат пюрето и плънката. Оформените пастети се пекат в средно загрята фурна, докато на повърхността им се образува коричка.
Наръсват се с настъргания кашкавал и се гарнират отгоре с парченца от киселите краставички или хайвер.
Поднасят се със сос по избор и салата според сезона.