Начин на приготвяне
Всички зеленчуци и ябълката се почистват и се нарязват на едро. В малко количество подсолена кипяща вода се слагат морковите и керевизът и се варят 20 – 25 мин.
Прибавят се останалите зеленчуци и ябълката и се варят 20 – 25 мин. Бульонът се отцежда и се запазва, а зеленчуците и ябълката се смилат в месомелачка.
От маслото и брашното се приготвя светла запръжка, която се разрежда със студеното мляко и се прибавя към пюрето.
Прибавя се част от бульона, след което пюрето се посолява и се вари при постоянно разбъркване 5 – 6 мин.
След отстраняването му от огъня се наръсва с черен пипер. Поднася се с пържени яйца на очи или с месни, рибни, птичи и вегетариански ястия.