Начин на приготвяне
Картофите се сваряват необелени в малко вода, остават се да изстинат, обелват се и се настъргват на ренде, след което се смесват с половината масло, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 – 2 супени лъжици мляко и сол.
Корените за супа, лукът, гъбите и ябълката се нарязват на ситно, след като се почистят, и се задушават до омекване в растителното масло и щипка сол, като постепенно се прибавя виното. Отцеждат се добре и се смесват с доматеното пюре, граха, настъргания кашкавал, ситно нарязания магданоз и галета.
Картофената смес се разстила на кора върху мокра кърпа и се наръсва с галета. Откъм по–дългата страна се разстила зеленчуковата плънка. След това с помощта на кърпата се оформя картофено руло.
Слага се в намазана с мазнина и наръсена с галета кексова форма, залива се със смес от разбитото яйце, млякото и брашното, наръсва се останалата галета и се покрива с тънко отрязани парченца краве масло.
Пече се в средно загрята фурна 20 – 25 мин. Оставя се да изстине до стайна температура и се нарязва с влажен, топъл и остър нож на филийки.