Начин на приготвяне
В 200 мл топла вода със захар се натрошава маята, добавя се 2-3 с.л. брашно и оставяме да бухне. В средата на брашното се сипва кисело мляко, сол, олио, активираната мая и замесваме меко тесто. Намазва се с олио и оставяме в найлонова торба в хладилника до сутринта.
Разделя се на две за две пидета или като мен - едно пиде и една пица. За две пидета продуктите за плънката се увеличават, тази плънка е за едно пиде.
С ръце се оформя тестото като елипса.
Приговя се плънката. В загрято олио се запържва ситно нарязан лук и ленти бекон, докато лукът омекне. Почистен лапад се бланшира във вряща подсолена вода и се отцежда.
Нарязва се и запържваме с лука и бекона за кратко. Поръсва се с малко сол, черен и червен пипер. Разбърква се и сваляме от котлона. Прибавя се натрошено сирене и едно сурово голямо яйце - това е плънката.
Сипва се в средата на тестото, краищата се подгъват на две по 1 см и се оформя пиде. Намазва се полученото ръбче с разбит с 1 с.л. олио жълтък и поръсваме семена.
Печем в голямата тава от фурната върху хартия за печене или килимче на 180°C около 30 минути.
Охлади леко върху решетка, нарязва се и хапваме уникалното пиде с лапад!
Добър апетит!