Начин на приготвяне
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета (средно големи) и се заливат с вода и малко сол. Варят се за 15 минути и се отцеждат.
Почистените от жилите листа лапад се бланшират, отцеждат и нарязват на ситно. В правоъгълна тавичка сипваме картофите, поръсват се с малко сол, черен пипер, чубрица, магданоз, нарязани пера зелен лук, бекон, нарязан на кубчета , натрошено сирене и лапад.
В тенджерка се разтопява маслото, сипва се брашното и с телена бъркалка се бърка за кратко. Налива се прясно мляко и на умерен огън, да не загори, се разбърква, докато леко сгъсти.
Сваляме от котлона. Добавя се в соса настърган кашкавал, разбърква се и заливаме картофите в тавата. Печем огретена в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.
После само на горен реотан се пече, за да хване лек загар за 10 минути. Изважда се, оставяме малко да се охлади, нарязва се и сервираме! Уникален на вкус, нов прочит на огретен - заслужава си !