Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Пролетен огретен с лапад и бекон

Пролетен огретен с лапад и бекон

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Пролетен огретен с лапад и бекон
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • картофи - 5 бр.
  • лапад - 12 листа
  • зелен лук - 2 стръка
  • магданоз
  • сирене - 50 г
  • чубрица
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • бекон - 5 ленти
  • заливка
  • прясно мляко - 500 мл
  • масло - 50 г
  • брашно - 1 и 1.2 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • кашкавал - 50 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета (средно големи) и се заливат с вода и малко сол. Варят се за 15 минути и се отцеждат.

Почистените от жилите листа лапад се бланшират, отцеждат и нарязват на ситно. В правоъгълна тавичка сипваме картофите, поръсват се с малко сол, черен пипер, чубрица, магданоз, нарязани пера зелен лук, бекон, нарязан на кубчета , натрошено сирене и лапад.

В тенджерка се разтопява маслото, сипва се брашното и с телена бъркалка се бърка за кратко. Налива се прясно мляко и на умерен огън, да не загори, се разбърква, докато леко сгъсти.

Сваляме от котлона. Добавя се в соса настърган кашкавал, разбърква се и заливаме картофите в тавата. Печем огретена в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.

После само на горен реотан се пече, за да хване лек загар за 10 минути. Изважда се, оставяме малко да се охлади, нарязва се и сервираме! Уникален на вкус, нов прочит на огретен - заслужава си !

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: