Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пиде»Пиде с лапад и бекон

Пиде с лапад и бекон

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Пиде с лапад и бекон
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Подходящо за всяко време на деня - пидето с лапад и бекон е най-вкусно, докато е топло"

Необходими продукти

  • мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. 1 жълтък за намазване
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. равна
  • вода - 250 мл
  • кисело мляко - 100 мл
  • брашно - 500 - 600 г
  • плънка
  • лапад - 150 - 200 г бланширан
  • яйцa - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сирене - 40 - 50 г натрошено
  • бекон - 4 ленти
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • семена - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 200 мл топла вода със захар се натрошава маята, добавя се 2-3 с.л. брашно и оставяме да бухне. В средата на брашното се сипва кисело мляко, сол, олио, активираната мая и замесваме меко тесто. Намазва се с олио и оставяме в найлонова торба в хладилника до сутринта.

Разделя се на две за две пидета или като мен - едно пиде и една пица. За две пидета продуктите за плънката се увеличават, тази плънка е за едно пиде.

С ръце се оформя тестото като елипса.

Приговя се плънката. В загрято олио се запържва ситно нарязан лук и ленти бекон, докато лукът омекне. Почистен лапад се бланшира във вряща подсолена вода и се отцежда.

Нарязва се и запържваме с лука и бекона за кратко. Поръсва се с малко сол, черен и червен пипер. Разбърква се и сваляме от котлона. Прибавя се натрошено сирене и едно сурово голямо яйце - това е плънката.

Сипва се в средата на тестото, краищата се подгъват на две по 1 см и се оформя пиде. Намазва се полученото ръбче с разбит с 1 с.л. олио жълтък и поръсваме семена.

Печем в голямата тава от фурната върху хартия за печене или килимче на 180°C около 30 минути.

Охлади леко върху решетка, нарязва се и хапваме уникалното пиде с лапад!

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: