ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пилаф»Пикантен ориз пилаф

Пикантен ориз пилаф

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
30785186
Пикантен ориз пилаф
05/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3-4

Необходими Продукти

  • ориз - 275 г басмати
  • лук - 1/2 малка глава
  • люти чушки - 1/2 прясна
  • кимион - 1 с.л.
  • карамфил - 6 бр.
  • канела - 5 см пръчица
  • кардамон - 6 шушулки
  • дафинови листа - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 600 мл вряла
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете ориза добре. Измийте го в цедка под течаща вода. Оставете да кисне 30 минути в купа със студена вода. Накиснатият ориз се сварява по-равномерно.

Отцедете накиснатия ориз и оставете в цедката. Сложете вода да кипне. Междувременно загрейте олиото в тиган с дебело дъно.

Сложете нарязания лук и чушката и пържете докато омекнат. Сложете подправките в тигана и пържете 1 минута. Добавете отцедения ориз и солта и объркайте добре.

Пренесете ориза и подправките в тенджера. Сипете врялата вода, разбъркайте, захлупете и оставете на тих огън 10-12 минути, докато оризът бухне. Извадете пръчицата канела и дафиновия лист.

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка: