Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Печено агнешко бутче с гъбен сос

Печено агнешко бутче с гъбен сос

Печено агнешко бутче с гъбен сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • агнешко бутче - около 2. 5 кг
  • чесън - 4 скилидки
  • олио - 2 с.л.
  • червено вино - ½ ч.ч.
  • За соса
  • гъби - 150 г
  • лук - 3 глави, кромид
  • масло - 2 с.л. краве
  • брашно - 1 с.л.
  • мляко - ½ ч.ч. прясно
  • сметана - ¼ ч.ч. сметана
  • индийско орехче - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поръсете приготвеното агнешко бутче с черен пипер и сол, с остър нож направете отворчета в него и пъхнете в тях чесновите резенчета.

Сложете го в тавата заедно с олиото и печете 30 мин. на 200 градуса, след което намалете на 150 градуса и печете още 20-25 мин.

Прехвърлете готовото бутче върху затоплено плато и го поддържайте топло.

Кипнете соса от печенето, в който сте добавили виното и подправките, оставете го да се поизпари и полейте с него месото.

В разтопеното масло сипете нарязаните гъби и лук, поръсете с брашното и запържете за минута.

Добавете млякото и бъркайте, докато заври, овкусете със смляното индийско орехче, черен пипер и сол, прибавете сметаната и леко затоплете.

Поднесете гъбен сос в сосиера към печеното агнешко.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: