Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Домашен хляб без месене по рецепта на Теодора Титова

Домашен хляб без месене по рецепта на Теодора Титова

редакция:
Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Домашен хляб без месене по рецепта на Теодора Титова
Снимка: Стоянка Русенова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"С вкус като от едно време и хрупкава коричка този хляб ще намери място във всеки дом."

Необходими продукти

  • брашно - 450 - 500 г
  • мая - 7 г суха
  • сол - щипка
  • захар - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме маята, солта, захарта и 1 с.л брашно. Към тях добавяме 300 мл топла вода, не вряла.

Всичко това разбъркваме много добре, завиваме с кърпа и оставяме на страна, докато маята шупне добре.

В съд си разделяме брашното на две части. В едната част поставяме лимоновия сок и шупналата мая.

Разбъркваме с дървена лъжица задължително до получаването на лепкаво тесто, като си добавяме от другата половина, която сме оставили.

Покриваме с кухненско фолио и оставяме да почива.

След около 30 минути разбъркваме отново от стените към основата, добавяме още една-две супени лъжици брашно.

Отново покриваме с фолио и отново оставяме за около 30 минути.

След като е изтекло времето и тестото си е удвоило обема си, вземаме една тенджера, покриваме с хартия за печене и поръсваме на дъното брашно.

Поставяме готовото тесто, без да месим, като правим прорези с нож и поръсваме тестото за хляба без месене с брашно.

Поставяме във фурната и печем на 150 градуса до готовност.

След 30-та минута изкарваме хляба от тенджерата и заедно с хартията за печене го поставих на решетката на фурната за още 5 минути за да се запече отгоре.

След 5 минути вадим и сервираме хляба без месене още топъл.

Домашният хляб без месене по рецепта на Теодора Титова е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: