Начин на приготвяне
Първо разтворете маята в малко хладка вода, добавете лъжица брашно и захарта, разбъркайте. Покрийте с чиста кърпа и оставете маята да втаса на топло.
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Сипете вътре шупналата мая, добавете солта и олиото.
Постепенно замесете меко тесто, което не бива да лепне. Намазнете купа и сложете тестото вътре. Покрийте с кърпа и оставете на топло, за да втаса и да утрои обема си.
Разделете готовото тесто на две и без да притискате, оформете хляба.
Набрашнете тава и сложете хляба вътре. Поръсете с още малко брашно и с остър нож направете леки разрези по повърхността му. Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново за около 20 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете хляба за около 40 минути.
Истинският домашен хляб по стара рецепта е готов.
Коментари