Начин на приготвяне
Подгответе си голяма тенджера с незалепващо покритие. Сипете вътре захарта и водата и сложете на котлона, за да се разтопи захарта.
Междувременно разтопете два пакета и половина от нишестето с розова вода и малко обикновена вода и разбъркайте добре, за да няма бучки.
Прибавете нишестето към сиропа и започнете да бъркате непрекъснато. Щом сместа се сгъсти, намалете котлона на ниска степен и бъркайте за още 20-30 минути - много внимавайте да не загори. Това е най-трудоемката част, но е задължителна.
След като минат 30 минути бъркане, добавете червената сладкарска боя. Сипете сместа в правоъгълна тава с хартия за печене и оставете в хладилник за няколко часа (3-4).
След като стегне добре локумът, изкарайте с хартията и нарежете на ленти, дебели около 1 пръст.
Отгоре посипете с останалото нишесте, което е половин пакет (може и пудра захар).
Нарежете на малки кубченца локума, оваляйте в пудра захар навсякъде и наредете в поднос за сервиране.
Истинският домашен розов локум е готов.
Коментари