Начин на приготвяне
1. Сложете метална купичка на водна баня и когато водата образува мехурчета по дъното, поставете в купичката 60 грама какаово масло, нарязано на малки шупли.
Разбъркайте и когато започне да се разтапя, отмерете с кухненски термометър температурата - трябва да достигне 40-45-6 градуса. Когато това се случи, дръпнете от огъня, независимо дали какаовото масло се е разтопило нацяло. Ако не е, просто бъркайте за кратко извън водната баня и то ще се разтопи от остатъчната топлина.
2. Сложете какаото и разбъркайте добре. След това добавете и меда или друг подсладител на вкус.
Температурата на сместа трябва да падне до 35 градуса. Веднага след като отмерите тези градуси, настържете 2 грама какаово масло към шоколада и отново разбъркайте до гладкост. По желание може да добавите прахче или екстракт от ванилия.
3. Сипете шоколадовата маса в правоъгълна формичка за целта и оставете на хладно, за да стегне. Може да се прибере и в хладилник.
Така приготвеният домашен шоколад е готов и може да му се насладите с удоволствие.
Съдържанието на какао в този истински домашен шоколад е 77%.
Да ви е сладко!