Начин на приготвяне
Първо смелете в блендер прошутото, гаудата, заквасената сметана, скаморцата и студеното масло.
Прехвърлете в купа получената смес и пресейте брашното към нея. Прибавете ригана и постепенно замесете с пръсти. Първо се получават трохи, а после се оформя компактно тесто.
Не месете прекалено дълго, за да не се стопли маслото, защото така ще се размекне твърде много тестото. Ако все пак видите, че омеква, най-добре го сложете в хладилник за кратко.
Откъснете топчици от тестото и ги разтеглете на фитили, за да се оформят гризини.
Наредете ги върху хартия за печене и изпечете в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или до получаване на хубав златист загар.
Гризините със сирена и риган са готови.