Пресносолна скумрия

17/01/2019
Зорица
отЗорицаЕнтусиаст6991691
"Мезе, което всеки може лесно да си приготви - трябват само сол и ....мерак "
  • Приготвяне15 мин.
  • Общо15 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо7 808
  • Преглеждания за месеца104
  • Преглеждания за седмицата26
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • скумрия - 2 бр. по - едра (всяка по минимум 500 г)
  • морска сол - 300 г (3 ч.ч.) смляна
  • вода - 3 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме рибата от вътрешностите, маха се главата, опашката и гръбните перки и много хубаво се измива под течаща студена вода. Оставя се да се изцеди за кратко в гевгир. От долната страна, на приблизително три сантиметра от края на опашката се прави прорез, за да може и там да се осоли от солния разтвор.

В подходящ съд - йена или емайлирана тенджера се налива три литра вода. В нея се добавя солта, разбърква се, за да се разтвори по-бързо.

Скумриите се потапят в солния разтвор, захлупват се и се оставят в хладилник за една нощ (12 часа).

На следващия ден се изваждат от водата, изплакват се и се потапят в нов солен разтвор за още 12 часа.

След това се изцеждат на хладно за 2-3 часа, всяка скумрия се завива в пергаментова хартия и се съхранява в хладилник. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Зорица
Зорица
28.05.2019 09:55
Естествено става въпрос за сурово яйце :)
2
0
Зорица
Зорица
28.05.2019 09:54
300 гр. морска сол на 3 литра вода е съотношението. След 12 часа се прави нов солен разтвор. Ако желаете, може да направите тест на саламурата с помощта на малко (размер М) яйце. Потапяте го в готовата саламура, и ако е достатъчно солена трябва да се покаже малко от яйцето на повърхността (колкото 5 стотинки).
2
0
Анонимен
Анонимен
13.02.2019 22:57
Не е посочено солта разделя ли се за двете вечери по 150гр или всяка вечер по 300 гр.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв