Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Печени чушки»Пукани люти чушлета с мед

Пукани люти чушлета с мед

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Пукани люти чушлета с мед7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
6
"Хем пикантно, хем сладко - ето на това му се казва рецепта, пръстите да си оближеш"

Необходими продукти

  • люти чушки - 500 г
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • мед - 1 голяма супена лъжица
  • кисели краставички - сок от 1 буркан
  • олио - 50 мл
  • магданоз - 1 малка връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Люти чушки се измиват и подсушават. Дръжките им се оставят, за да могат да се обръщат по-лесно при изпичането. Чушките се измиват и подсушават. Дръжките им се оставят, за да могат да се обръщат по-лесно при изпичането.

Изпичат се от всички страни на скара, грил тиган или направо върху котлона на печката. Прехвърлят се в двойна найлонова торбичка и се завързват. Оставят се за 10 - 15 минути да се позадушат, за да се обелят по-лесно.

За марината за чушки в подходящ дълбок съд се налива сока от киселите краставички и меда и сместа се разбърква, докато меда се разтвори напълно. Опитва се на вкус и при необходимост може да се добави малко сол.

Морковът се обелва и нарязва на ситни кубчета като за таратор, прибавя се към маринатата. Скилидките чесън и магданоза се нарязват на ситно и също се добавят към маринатата. Накрая се добавя олиото и всичко се разбърква хубаво.

Лютите чушки се обелват от люспите, махат се дръжките им и връхчето на всяка чушка се разцепва с нож. Потапят се в маринатата с чесъна и магданоза.

Готовите мариновани чушки могат да се сервират веднага или да се приберат в бурканчета в хладилника и да се консумират до няколко седмици след приготвянето им (ако оцелеят толкова време, без да бъдат изядени).

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: