Начин на приготвяне
Люти чушки се измиват и подсушават. Дръжките им се оставят, за да могат да се обръщат по-лесно при изпичането. Чушките се измиват и подсушават. Дръжките им се оставят, за да могат да се обръщат по-лесно при изпичането.
Изпичат се от всички страни на скара, грил тиган или направо върху котлона на печката. Прехвърлят се в двойна найлонова торбичка и се завързват. Оставят се за 10 - 15 минути да се позадушат, за да се обелят по-лесно.
За марината за чушки в подходящ дълбок съд се налива сока от киселите краставички и меда и сместа се разбърква, докато меда се разтвори напълно. Опитва се на вкус и при необходимост може да се добави малко сол.
Морковът се обелва и нарязва на ситни кубчета като за таратор, прибавя се към маринатата. Скилидките чесън и магданоза се нарязват на ситно и също се добавят към маринатата. Накрая се добавя олиото и всичко се разбърква хубаво.
Лютите чушки се обелват от люспите, махат се дръжките им и връхчето на всяка чушка се разцепва с нож. Потапят се в маринатата с чесъна и магданоза.
Готовите мариновани чушки могат да се сервират веднага или да се приберат в бурканчета в хладилника и да се консумират до няколко седмици след приготвянето им (ако оцелеят толкова време, без да бъдат изядени).
Добър апетит!