Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка за Йордановден

Питка за Йордановден

редакция:
ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Питка за Йордановден
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Питката за Йордановден е декорирана с кръст и две птички от бяло тесто."

Необходими продукти

  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. 1 жълтък за намазване
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • стевия - 1 ч.л. равна или захар
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сирене - 200 г
  • олио - за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се натрошава маята, разбърква се със стевия и две лъжици брашно, оставяме за 10 минути на топло.

Сипва се в средата на брашното, добавя се масло, олио, сол и яйцата. Замесва се средно меко тесто и оставяме в торбичка, намазана с олио, за една нощ.

На другия ден се премесва, разделя се на две части. Първата се разделя на 6 топки, в средата на всяка се поставя натрошено сирене и оформените топки се нареждат върху хартия за печене в тава с диаметър 26 см.

Втората част тесто се разделя на 3 части. Всяка се точи кръгла кора 20 см, намазва се с олио, поръсваме сирене и нареждаме една върху друга. Нарязва се на 12 триъгълника. На 6 от тях се прави разрез в средата и връхчето се промушва през него, да се оформи листо. Нареждат се между топките.

Останалите триъгълници се срязват на две части по височина и с нож се притискат само в средата.

Тънките листенца се нареждат върху топките. Това, което остава, е за оформяне топчето в центъра. Оставя се да втаса още 20 минути на топло и намазваме с разбит с 1 с.л. олио жълтък.

Поръсваме традиционната празнична пита със семена. Печем в загрята фурна 170°C за 40 минути до златисто.

Изважда се и намазваме празничната питка с масло и покриваме с кърпа.

Питката за Йордановден е декорирана с кръст и две птички от бяло тесто.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: