Начин на приготвяне
Размиваме маята в 1/2 чаена чаша мляко заедно с 1 чаена лъжичка захар. Прибавяме 1/3 чаена чаша пресято брашно и разбъркваме на кашица. Поръсваме я с брашното и оставяме да втаса.
Пресяваме останалото брашно, оформяме в средата му кладенче, в което поставяме останалото топло мляко, захарта, солта, яйцата и жълтъците, ванилиите и настърганата лимонова кора. Прибавяме втасалата мая и 1/3 от разтопеното краве масло.
Замесваме тестото, което месим продължително, като непрекъснато прибавяме по малко от затопленото разтопено масло. Когато в тестото за козунак започнат да се образуват мехурчета, го покриваме с мокра кърпа и поставяме на топло да втасва (около 1-2 часа). По време на втасването премесваме още 1-2 пъти.
Втасалото тесто разделяме на късове, които леко размесваме със стафидите и захаросаните плодове. След това поставяме във формите, намазани с растително масло и поръсени с нарязаните бадеми (орехи), така че да запълнят 2/3 от обема им.
Тестото оставяме отново на топло да втаса и да изпълни формите. Намазваме козунаците с разредения с вода жълтък, поръсваме със захар и печем в умерена, а накрая слаба фурна.
Интересен козунаци с бадеми и захаросани плодове във форма за нашата Великденска трапеза.