Питка Роза

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3712k5k1
Питка Роза
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"На домакинята майсторлъкът ѝ личи при правенето на питки - една да е, но да е роза"

Необходими продукти

  • брашно - 600 - 700 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 3 с.л. ( пълни)
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • масло - 50 г
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното млякото и към него прибавяме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. В пресятото брашно правим кладенче и изсипваме вече активираната мая, киселото мляко, солта и олиото.

Замесваме меко тесто, намазваме с малко олио и оставяме да втаса.

Натрошаваме сиренето и към него прибавяме белтъка. Жълтъка оставяме за намазване на питката. Тестото разделяме на 18 равни части. Всяка една от тях разстиламе с ръце, в средата слагаме сирене и малко масло.

Сгъваме на две и краищата притискаме с вилица. Така се получават листата на розата. Подреждаме в намаслена тава и отново оставяме да втаса.

Когато това стане намазваме с разбития жълтък и поръсваме семената. Печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути.

Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите ни за питка Слънце, пухкава питка Цвете или нашите памук погачи.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#340256
Потребител#340256
В момента е във фурната. Ще кача и снимка на готовата питка ?
04.08.2024 13:38