Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Пълнозърнеста питка

Пълнозърнеста питка

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k970957
Пълнозърнеста питка
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Всяка пълнозърнеста питка да си знае майстора, а всеки майстор - тази рецепта"

Необходими продукти

  • пълнозърнесто брашно - 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1 бр. суха
  • бакпулвер - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • яйца - 5 бр.
  • масло - 150 г
  • семена - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затопленото мляко сипваме маята заедно със захарта и 2 с.л. брашно. Покриваме и оставяме да шупне.

Прибавяме 4 яйца, олиото, солта и постепенно добавяме брашното и бакпулвера.

Замесваме меко тесто, което оставяме покрито да втаса, докато утрои обема си.

Разточваме тестото на не много тънка кора, която намазваме обилно с размекнатото масло. Равиваме на руло и леко усукваме, като изтегляме тестото.

С остър нож режем на шайби с дебелина 3 см и ги подреждаме в подходяща тава застлана с хартия за печене. Оставяме да втаса отново за 30-40 минути.

Намазваме втасалата питка с разбито яйце и я поръсваме със семена.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути. Вадим и покриваме за кратко.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: