Ezine.bg»Рецепти»Пица»Домашна пълнозърнеста пица

Домашна пълнозърнеста пица

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Домашна пълнозърнеста пица
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"В едно нещо сме напълно убедени - от домашната пица по-вкусна няма"

Необходими продукти

  • пълнозърнесто брашно - 100 г
  • брашно от лимец - 120 г
  • мая - 10 г прясна
  • прясно мляко - 150 мл
  • сол - 1 к.л.
  • мед - 1 к.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно, прибавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете затоплено леко прясно мляко, натрошена мая и меда.

Разбъркайте внимателно и покрийте съда с кърпа за 10 минути. Млякото може да замените с вода или равни количества от двете.

След това добавете лъжица зехтин и замесете меко тесто, което не лепне.

Оставете го в купа, покрито с фолио за свежо съхранение или памучна кърпа, докато удвои обема си.

Готовото тесто разточете върху набрашнена повърхност с диаметър около 30-32 см.

Прехвърлете в тава със същия размер и намажете с лютеница или доматен сос. Наредете плънка по избор и покрийте всичко с нарязана (настъргана) моцарела или кашкавал. Аз направих пицата с шунка, пресни печурки и моцарела.

Сложете домашната пълнозърнеста пица да се пече в силно загрята фурна на 230 градуса за 15 минути.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: