Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и 1 с.л. от захарта. Покрийте съда и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
В друг съд разбийте жълтъците, цялото яйце и останалата захар.
Прибавете към тях сместа с маята, течния подсладител и щипка сол.
Започнете да добавяте по малко от брашното, бъркайки. Трябва да се получи много гъсто и лепкаво тесто, което трудно се бърка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Това зависи от големината на яйцата.
Сега е моментът да добавите и фино настърганата портокалова кора.
Накрая прибавете маслото, лъжица по лъжица, като бъркате след всяка добавена, докато се усвои напълно.
Поставете тестото в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и сложете в хладилник за 10-12 часа.
След това извадете тестото от хладилника и го разстелете върху леко набрашнена повърхност, като му придадете правоъгълна форма.
Поръсете с шоколада, който предварително сте нарязали на дребни кубчета, и навийте на руло.
Поставете рулото във форма за панетоне с размери 10/14 и оставете на топло за около два часа. Тестото трябва да утрои обема си и почти да изпълни формата.
Аз го сложих във фурната, която включих на 30-40 градуса.
Когато тесто е готово, го намажете с разбито яйце и сложете да се пече на 180 градуса за около 30 минути.
По средата на печенето може да сложите лист алуминиево фолио, ако е започнало да се запича.
За готовност проверявайте с дървено шишче.
След изпичане оставете лесно панетоне без месене напълно да се охлади и чак тогава нарежете.
Да ви е сладко!