Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Италианско Панетоне

Италианско Панетоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Италианско Панетоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Италианското Панетоне е сред десертите, от които хапваш, виждаш колко е вкусно и продължаваш да хапваш още повече"

Необходими продукти

  • предварителна ферментация
  • мая - 15 грама жива
  • брашно - 250 грама
  • вода - 200 мл
  • Основно тесто
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 500 грама + за поръсване на плота и доомесване
  • мая - 10 г жива
  • захар - 150 г
  • масло - 100 грама
  • яйца - 2 броя
  • жълтъци - 2 броя
  • конфитирани плодове - 100 г (портокал, ананас или други)
  • шоколад - 100 грама натрошен, черен, бял или млечен (по желание)
  • ядки - 100 грама по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на предварителния фермент. За целта натрошете в леко затоплената вода маята. Сипете брашното и с помощта на дървена лъжица разбъркайте много добре до получаването на лепкава смес, отделяща се от стените на съда. След това покрийте купата с фолио и оставете да престои 40-45 минути.

Подгответе си купата на кухненския робот с приставки за тесто. Сипете вътре жълтъците, целите яйца и захарта, разбъркайте леко. След това сипете млякото, алкохола и предварително пресятото брашно. Включете уреда и оставете да меси тестото за 3 минути.

Може да месите и на ръка, ако нямате кухненски робот, то имайте предвид, че това тесто е трудоемко за ръчно месене, защото е лепкаво и много меко и докато стане еластично е необходимо повече време.

Ако все пак месите на ръка, набрашнете плота и внимавайте да не прекалите с брашното, за не се втвърди. Хубаво е да ползвате шпатули за тесто, за да не ви лепне по ръцете.

След като минат трите минути на месенето на тестото в робота, месете още толкова време, но сега добавете мекото масло - парченце по парченце.

Сложете тестото в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса за 1 час в топло помещение. Разделете втасалото тесто на две части. Разстелете всяка една върху намазнен или набрашнен плот.

Посипете двете части с шоколад, микс от ядките и конфитираните плодове, сгънете няколко пъти. Сложете двете теста във намазнени форми за панетоне, които са с високи стени. Лично аз използвам форми с височина 13.5 см и диаметър 16 см.

В случай, че нямате форма за панетоне, няма да ви се получи характерната височина на козунака. Може да опитате да изрежете твърда хартия за печене и да я сложите в обикновената тавичка, за да се получи високата стена.

Сложете тестото във формите и оставете да увеличи обема си и да се надигне още.

Печете панетонето в загрята на 180 градуса, като го поставите на ниска решетка. Необходими са 35-40 минути за изпичане до готовност. Наблюдавайте го и ако потъмнее много го покрийте с фолио.

Преди да извадите готовото панетоне, най-добре изчакайте няколко минути, след което охладете върху решетка.

Италианското Панетоне е страхотен десерт, опитайте!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А маята ще си стои настрани до другия Великден....????
29.03.2022 09:37